فهرست مطالب

پژوهش و فناوری محیط زیست - پیاپی 11 (بهار و تابستان 1401)

مجله پژوهش و فناوری محیط زیست
پیاپی 11 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید عطااله حسینی صفحات 1-11

    این تحقیق با هدف ارزیابی دو گونه بومی توسکا (Alnus glutinosa L. Gaertn.) و بید (Salix alba L.) از نظر متغیرهای رویشی قطر یقه و ارتفاع تحت سه تیمار شامل کاشت نهال‌های دو گونه جنگلی توسکای قشلاقی و بید با مالچ‌های طبیعی کاه و کلش و خرده‌چوب و خاک بدون مالچ به عنوان تیمار شاهد (کنترل) استفاده شد. طرح آزمایشات بصورت کرت‌های خرد شده و در قالب بلوک‌های کاملا تصادفی بود. منطقه مورد مطالعه قطعه 5 سری 3 طرح جنگلداری سوردار واتاشان، در حوزه آبخیزداری 49 جنگل‌های شمال کشور واقع در چمستان مازندران بود. نتایج نشان داد که روابط رگرسیونی بین قطر و ارتفاع در گونه توسکا وضعیت بهتری نسبت به گونه بید داشت. ضریب تعیین رابطه رگرسونی برای متغیر مستقل قطر یقه و متغیر وابسته ارتفاع در گونه توسکا 65/0 و در گونه بید 42/0 به‌دست آمد. با توجه به نتایج تجزیه واریانس گونه های مذکور در قالب بلوک ها و تیمارها فاقد تفاوت معنی‌دار آماری بودند. تیمار خرده چوب بهترین وضعیت را ایجاد کرد و پس از آن تیمار کاه و کلش و نهایتا تیمار فضای خالی (بدون گونه) وضعیت نامناسب تری از سایر تیمارها داشته است. در مجموع گونه توسکا از گونه بید شرایط مطلوب تری را درخصوص تطبیق با شرایط زیست مهندسی اعمال شده مطالعه حاضر داشت.

    کلیدواژگان: توسکا، بید، مالچ، تثبیت دیواره، روش زیست مهندسی
  • مرجان سالاری درگی*، محمدباقر خراسانی صفحات 13-26

    در سال‌های اخیر، آلودگی محیط‌ زیست با پلاستیک‌ها به یکی از بزرگترین نگرانی‌های جوامع مختلف تبدیل شده است. میکروپلاستیک‌ها به مواد پلاستیکی با اندازه کمتراز 5 میلی‌متر گفته می‌شود. میکروپلاستیک برای هزاران سال بدون اینکه تجزیه شوند در محیط زیست باقی می‌مانند. با این‌حال، روش های تحلیلی دقیق برای تشخیص و توصیف پلاستیک‌های ریز (میکروپلاستیک‌ها) کمیاب هستند. در این پژوهش توصیفی- مروری براساس مطالعات محققین مختلف و مقالات سال‌های اخیر به معرفی این آلاینده و به برخی اثرات آن در محیط‌های مختلف و اثرات سوء این آلاینده بر روی سلامتی انسان پرداخته شده است. نتایح مطالعات نشان داده است که آلودگی میکروپلاستیک نمک به‌طور قابل توجهی بین چهار منبع متفاوت، نمک دریا 1674-0، نمک دریاچه 8-462 و سنگ نمک چاه 204-0 میکروپلاستیک بر کیلوگرم گزارش شده است. تعداد میکروپلاستیک‌ها در آب تصفیه نشده 34± 1437 تا 497± 3605 ذره در هر لیتر است و به‌طور کلی مقدار میکروپلاستیک‌ها در شرایط تصفیه آب حدود 83% به‌طور میانگین کمتر از آب تصفیه نشده است. طول و قطر باید در هنگام گزارش در مورد حضور میکروپلاستیک لحاظ شوند، زیرا قطر برای تنفس بسیار مهم است، در حالی که طول نقش مهمی در ماندگاری و سمیت دارد. اگرچه اثرات سوء بهداشتی توسط میکروپلاستیک‌ها به‌طور کامل آشکار نشده، اما انتقال مواد شیمیایی از میکروپلاستیک‌ها به موجودات زنده یک نگرانی قابل ملاحظه است و درک بهتر خطرات بالقوه میکروپلاستیک‌ها برای سلامت انسان ضروری است.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، منابع محبطی، اثرات بهداشتی، محیط زیست
  • همدان معین صادقی، سید محسن سیدان صفحات 27-35

    افزایش تولیدات کشاورزی به دلیل رشد سریع جمعیت و به تبع آن افزایش نیاز آبی در دهه های اخیر سبب برداشت بی‌رویه و افت سطح آب زیرزمینی در دشت همدان، بهار شده است. این موضوع منجر به افت ممتد سطح آب زیرزمینی در این دشت شده و سبب شده تا در زمره دشت های بحرانی استان قرار گیرد. این پدیده علاوه بر خسارت به منابع آب های زیر زمینی موجب شوری آب شده است. هدف این تحقیق بررسی اثر شوری آب زیر زمینی بر عملکرد محصول سیب زمینی است. به‏منظور بررسی تاثیر شوری آب بر عملکرد سیب زمینی، تابع عملکرد این محصول برآورد شده است. به روش نمونه برداری تصادفی داده های مورد استفاده از 119 مزرعه در سال زراعی 97-1396 گردآوری شدند و میزان شوری آب چاه‏های مزارع در دو مرحله در آزمایشگاه اندازه گیری شد. بر اساس معیار ها و آزمون‏های انجام گرفته تابع تولید به فرم تابع درجه دوم به منظور برآورد روابط میان متغیر ها انتخاب گردید. نتایج این پژوهش بیانگر این موضوع است که با افزایش یک واحد در میزان شوری آب، مقدار تولید سیب زمینی 860 کیلوگرم کاهش می‏یابد. بهره‏وری نهایی آب، بذر و کود شیمیایی به ترتیب 2/0، 23 و 14- بود، بر این ‏اساس می‏توان گفت که کشاورزان سیب‏زمینی کار دشت همدان، بهار از نهاده آب به میزان بهینه، از بذر کمتر از حد بهینه و از کود شیمیایی بیش از حد بهینه مصرف می‏کنند.

    کلیدواژگان: تابع عملکرد، عوامل تولید، نمونه گیری تصادفی
  • فاطمه رضایی منش، محسن حاجی زین العابدینی، امیررضا اصنافی * صفحات 37-55

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی وضعیت مولفه‌های کتابخانه‌سبز در کتابخانه‌های مرکزی جامعه موردنظر، روشن ساختن نقش کتابخانه‌ها در پیاده‌سازی فرهنگ جامعه سبز و ارایه راه‌حل و راهبردهایی به منظور رفع خلاهای موجود و پیاده‌سازی کتابخانه ‌سبز است. پژوهش از نوع پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری، شامل کتابخانه دانشگاه‌های سطح یک وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از نظر فضا و تجهیزات و نیروی انسانی است. به منظور جمع‌آوری داده‌ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. سپس داده‌های به‌دست آمده در سطح آمار توصیفی با نرم‌افزار SPSS و با محاسبه میانگین، انحراف معیار، فراوانی مطلق و درصد فراوانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌های پژوهش نشان داد کتابخانه مرکزی دانشگاه‌های سطح یک وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با توجه به مولفه‌های سبز و استاندارد لید وضعیت مطلوبی ندارند. برای داشتن کتابخانه دانشگاهی سبز باید از ترویج تفکر و فرهنگ سبز در جامعه شروع کرد. زیرا بسیاری از مشکلات ما در این زمینه ریشه در فرهنگ و استفاده نادرست از منابع طبیعی و تجدیدناپذیر است. نتایج پژوهش حاضر می‌تواند کتابخانه‌ها را از وضعیت فعلی خود آگاه سازد که چه میزان با وضعیت ایده‌آل فاصله دارند و از راهبردهای ارایه شده در این پژوهش برای پیاده‌سازی کتابخانه سبز استفاده کنند. برای داشتن کتابخانه سبز دانشگاهی لزوما نباید با ساختمان سبز شروع کنیم، بلکه این کتابخانه‌ها ماموریت‌های سبز نیز دارند و کتابخانه‌ها می‌توانند با پیاده‌سازی چند مولفه سبز در کتابخانه خود به عنوان کتابخانه سبز شناخته شوند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، توسعه پایدار، کتابخانه سبز، استاندارد لید، فرهنگ سبز
  • رسول باقرآبادی صفحات 57-68

    بررسی پوشش گیاهی هر منطقه در مدیریت و توسعه منابع طبیعی به دلیل نشان دادن حضور گیاهان و شرایط پوششی از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و معرفی فلور، تعیین شکل‌های زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه کندوله در استان کرمانشاه انجام شد. در طی دوره رویش سال 1399 با جمع‌آوری گونه‌های‌ گیاهی موجود در منطقه و شناسایی آنها بر اساس منابع، فهرست گونه‌های گیاهی منطقه مورد بررسی تهیه شد. یافته‌ها نشان داد که تعداد 116 گونه جمع آوری شده متعلق به 78 جنس و 21 خانواده هستند. از بزرگترین خانواده‌های گیاهی در منطقه می‌توان به Graminae با 51/15 درصد، Compositae 79/13 درصد، Leguminosae 3/10 درصد، Campanulaceae با 48/9 درصد و Labiatae با 6/8 درصد اشاره کرد. از نظر شکل زیستی، 3/41 درصد همی‌کریپتوفیت‌ها، 6/33 درصد تروفیت‌ها، 2/11 درصد کامفیت‌ها، 6/8 درصد ژیوفیت‌ها و 1/5 درصد فانروفیت‌ها بودند. بالا بودن درصد گونه‌های همی‌کریپتوفیت نشان دهنده اقیلم سرد و کوهستانی منطقه مورد مطالعه است. از نظر پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه متعلق به نواحی رویشی ایرانی-تورانی 75/57 درصد، ایرانی-تورانی-مدیترانه‌ای 51/15 درصد، ایرانی-تورانی/اروپایی-سیبری 75/7 درصد، جهانی 4/3 درصد، چند ناحیه‌ای 4/3 درصد، تورانی 4/3 درصد، اروپا- سیبری 5/2 درصد، ایرانی-تورانی/مدیترانه‌ای/اروپا-سیبری 7/1درصد، اروپایی-تورانی/ اروپایی-سیبری/صحرایی-سندی 7/1درصد، ایرانی-تورانی/صحرایی-سندی 86/0 درصد و صحرایی-سندی 86/0 درصد بودند.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، شکل زیستی، کرمانشاه، کندوله، منطقه رویشی
  • لیلی معصومی قلعه، علی صیادی ملکامی، امیر امامی*، نعیمه شیراکبری، جواد مدبر، مجید جوادیان سرچشمه صفحات 69-78

    به منظور متراکم سازی لجن های بهداشتی معمولا از دو نوع دستگاه آبگیری تکمیلی سانتریفیوژ و اسکروپرس استفاده می شود. در این مقاله به منظور افزایش راندمان و رطوبت گیری حداکثر در مرحله نهایی تصفیه خانه از راکتور کاویتاسیون پلاسمایی استفاده شد. نمونه ورودی سیستم مورد بررسی، لجن خروجی فرآیند تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی شرکت ایران خودرو پس از ورود به حوض هاضم و ماند یک ساعت است. با استفاده از راکتور کاویتاسیون پلاسمایی توسط رکتیفایر، ولتاژ 50 ولت و جریان 110 آمپر به 5 الکترود آهنی موجود در مخزن راکتور کاویتاسیون به حجم 1 متر مکعب اعمال شده و نمونه طی مدت 8 روز و هر روز به مدت زمان 8 ساعت تست شد. سپس تاثیر حضور راکتور کاویتاسیون بر روی میزان درصد ماده خشک در مقایسه با زمانی که سیستم سانتریفیوژ و مولتی دیسک اسکرو پرس به تنهایی استفاده می شد مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج صنعتی و آزمایشگاهی، کاهش بیش از 80 درصد حجم لجن مرطوب روزانه (تبدیل 100 مترمکعب لجن دفعی روزانه به حدود 20 مترمکعب) مشاهده شد. همچنین،COD آب خروجی از مخزن نهایی کاویتاسیون کمتر از 200 میلیگرم بر لیتر بود، به علاوه، میزان کدورت پس از تصفیه با گذشتن از فیلتر های شنی در مراحل نهایی به زیر 50 NTU رسید که این میزان قابلیت استفاده در مصارف آبیاری و کشاورزی را دارد . استفاده از راکتور کاویتاسیون پلاسمایی در کاهش زمان ته نشینی و حجم نهایی لجن مرطوب تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: راکتورکاویتاسیون پلاسمایی، تغلیظ لجن بهداشتی، تصفیه خانه، سانتریفیوژ
  • مصطفی توکلی نغمه*، حبیب محمودی چناری، فرشته جاسم نژاد صفحات 79-91

    آلایندگی پسماندها منشا بسیاری از مشکلات محیط زیستی است. این آلاینده‌ها سبب آلودگی منابع آب، خاک و هوا و تخریب منظرهای طبیعی و گسترش بیماری می‌شوند و این در حالی است که کانون‌های دفع پسماند علی رغم فاصله مناسب با مراکز شهری‌، مناطق روستایی را با تهدید‌هایی مواجه می‌کند. تعیین مناطق مساعد برای دفن پسماند از راهکارهای عمومی مقابله با این بحران است. در این پژوهش، که با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه‌های انجام شده است پس از جمع آوری لایه‌های خام مربوط به 12 شاخص (مناطق روستایی‌، شهری‌، راه‌، منابع آب‌، سیلاب‌، کاربری زمین‌، مراتع‌، خاک‌، زمین شناسی‌، گسل‌، راه‌های ارتباطی و...) و تهیه نقشه‌های فاصله و بی مقیاس سازی آن با استفاده از نرم خطی در نرم‌افزار GIS محدوده‌های مناسب به منظور دفع پسماند در شهرستان قصرشیرین به دلیل موقعیت خاص آن از نظر منابع آب فراوان (آب‌های معدنی و اکوتوریسم) بررسی شد. نتایج نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از شهرستان قصرشیرین برای دفع پسماند مناسب نیست که این محدوده‌ها به رنگ قرمز در خروجی نهایی مدل‌ها به نمایش درآمده است. همچنین، فقط بخش‌های از این شهرستان برای این منظور مناسب است که در خروجی نهایی مدل‌ها به رنگ آبی مشخص شده است.

    کلیدواژگان: پسماند، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل AHP، قصر شیرین
  • مهرداد حیدرزاده، جواد شریف نژاد صفحات 93-103

    یکی از شاخص های اساسی کشورهای کوشا در حفاظت از محیط زیست، سیاست گذاری در راستای آموزش به عنوان بعد سوم توسعه پایدار است که در این میان مدارس سبز به عنوان یک برنامه جهانی آموزش محیط زیست بر اساس استانداردهای بین المللی نقش مهمی را بر عهده دارد. هدف این تحقیق بررسی میزان تحقق مولفه های مدارس سبز با رویکرد معماری پایدار در مدارس مقطع ابتدایی شهر ارومیه بود. بدین منظور از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شده است. داده های مورد نیاز پس از احصاء شاخص ها و مولفه های مدارس سبز از ادبیات تحقیق، توسط ابزار پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مدارس مقطع ابتدایی شهر ارومیه از منظر برخورداری از شاخص ها و مولفه های مدارس سبز در طیف پایین تر از حد متوسط قرار دارند.

    کلیدواژگان: پایداری، معماری پایدار، مدارس سبز، آموزش سبز، محیط زیست
  • حامد کیومرثی، اعظم بارانی بیرانوند، حامد غفوری اسکویی صفحات 105-118

    آلودگی محیط زیست ناشی از خروج خونابه مرغ بسته‌بندی شده یکی از بزرگترین مشکلات در عرصه تولید و توزیع این محصولات به حساب می‌آید. اثر عصاره لیمو و پد سلولزی بر برخی خصوصیات شیمیایی، میکروبی و ظاهری گوشت بسته‌بندی شده ران مرغ مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین، بدلیل اینکه در صورت جلوگیری از رشد میکروبی ترکیباتی که از ضایعات طیور انتشار می‌یابند نیز کاهش خواهد یافت، تاثیرات محیط زیستی این پژوهش دارای اهمیت است. نتایج بدست آمده نشان داد که اثر پدسلولزی و حضور عصاره‌ها نسبت به نمونه‌های فاقد پد بر عوامل میزان جذب خونابه، مهار افزایش TVN و اندیس پراکسید معنی دار (P< 0.01) است. دلیل این امر را می‌توان به جذب ترکیبات موجود در خونابه توسط پد و حضور ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدانی عصاره نسبت داد که سبب افزایش کیفیت در نمونه‌های حاوی پد همراه عصاره می‌شوند. به ترتیب حضور 5 و 1 درصد عصاره لیمو سبب مهار افزایش بار میکروبی کل و باکتری‌های سرما دوست می‌شود. بررسی نتایج بو، رنگ و مطلوبیت کل در نمونه‌های ران مرغ نشان داد که همه نمونه‌ها در روز صفر در وضعیت خوبی قرار داشتند که با گذشت زمان استفاده از پد سلولزی در ویژگی‌های بو و رنگ تغییر معنی‌داری ایجاد نمی کند، اما تغییرات در میزان رنگ نسبت به بوی محصول بواسطه جذب خون و کاهش ظرفیت نگهداری گوشت در طی گذر 6 روزه محسوس‌تر است. در حالت کلی طی گذر زمان، نمونه‌های حاوی عصاره نسبت به نمونه‎های شاهد در شرایط مطلوب‌تری از نظر همه فاکتورها قرار گرفتند که در نتیجه از افزایش آلودگی‌های میکروبی، خونابه‌ها و سایر عوامل زیانبخش به محیط زیست جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: پد سلولزی، عصاره لیمو، گوشت مرغ، ماندگاری، تاثیرات محیط زیستی
  • سید عباس اسدی، مژگان زعیم دار، سید علی جوزی صفحات 119-130

    حفاظت از زنجیره تامین آب شرب کلانشهرها از جمله موضوعات مهمی است که تمامی کشورها همواره باید به آن توجه کنند، چرا که هر گونه اتفاقی در این زنجیره تامین، می‌تواند خسارت‌های جبران‌ناپذیری را متحمل کند. هدف از مطالعه حاضر، طراحی الگوی مدیریت یکپارچه پدافند غیرعامل محیط زیست در زمینه تامین آب شرب است. پژوهش حاضر بر اساس هدف از نوع مطالعات بنیادین بوده و برای بررسی مدیریت یکپارچه پدافند غیرعامل محیط زیست منابع تامین آب، تصفیه‌خانه‌ها، خطوط انتقال و مخازن ذخیره آب شرب کلانشهر رشت، از تیوری داده‌بنیاد استفاده شد. جمع‌آوری داده‌ها از طریق مصاحبه با خبرگان انجام گرفت و در نهایت، 14 خبره از بین اساتید مدیریت محیط زیست و کارشناسان حوزه آب به روش نمونه‌گیری گلوله‌برفی انتخاب شدند تا دیدگاه‌ها به اشباع نظری برسند. برای تحلیل متن، کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) و مقوله‌ای کردن و تولید شبکه‌های مقوله‌ای از نرم‌افزار MAXQDA 2020 استفاده شد. بررسی دیدگاه‌ها در خصوص راهکارهای کاهش و مقابله با تهدیدات محیط زیستی مراحل مختلف آب‌رسانی کلانشهر رشت نشان داد که می‌توان از پنج جنبه زیرساختی، خط‌مشی‌گذاری، فرهنگی، فنی و انسانی به بررسی راهکارها پرداخت. در نهایت، با تکیه بر تیوری داده‌بنیاد و الگوی اشتراوس و کوربین، الگوی نهایی مدیریت یکپارچه پدافند غیرعامل محیط زیست تامین آب شرب کلانشهر رشت شامل شرایط علی، مقوله اصلی، شرایط مداخله‌گر، عوامل زمینه‌ای، راهبردها و پیامدها ارایه شد.

    کلیدواژگان: آب شرب، پدافند غیرعامل محیط زیست، تیوری داده بنیاد، مدیریت یکپارچه
  • ارزیابی وضعیت تروفی تالاب ها استان لرستان بر اساس شاخص کارلسونTSI / (مطالعه موردی: تالاب های پلدختر ، بیشه دالان بروجرد و تنودر دورود)
    مهدی مهدی نسب صفحات 131-139

    تعیین وضعیت تروفی یکی از روش های ارزیابی و بررسی تعادل اکولوژیکی اکوسیستم های تالابی است، زیرا پایداری و تداوم بهره وری این اکوسیستم های منحصر بفرد، نیازمند مدیریت صحیح پایش و کنترل شرایط محیطی آنها است. افزایش مواد مغذی در همه سطوح اکوسیستم‌های آبی از جمله تغییر در فراوانی گونه ها، مهاجرت، کاهش تنوع زیستی و تغییر در ساختار و ترکیب جوامع اثرگذار است. بنابراین؛ تعیین وضعیت تروفی یا به عبارت دیگری توان تولید در یک اکوسیستم نیازمند استفاده از روشی مناسب است. روش های متداول برای تعیین میزان تروفی بر اساس سه پارامتر فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی استوار است. استان لرستان به سبب زمین ساخت منحصربفرد دارای تالاب‌های متعدد، شامل تالاب های 11 گانه پلدختر با مساحت عرصه آبی 7/142 هکتار، بیشه دالان با 5/913 هکتار و ت تنودر با 1000 هکتار مساحت است. در این پژوهش برای ارزیابی وضعیت تروفی تالاب‌های پلدختر، بیشه دالان و تنودر از نمونه برداری میزان غلظت فسفرکل(TP)، نیتروژن کل(TN) با استفاده از شاخص تروفی کارلسون(TSI) در دو فصل تابستان و زمستان 1398 استفاده شده است. بر اساس میانگین سالیانه شاخص کارلسون تالاب‌های پلدختر و بیشه دلان در شرایط تروفی مزوتروفیک خفیف و تالاب تنودر در رده یوتروفیک است. در تالاب‌های استان لرستان بار رسوبی مواد معلق و کدورت آب به دلیل ورود سالیانه مقادیر زیادی رسوب از حوضه آبریز، توسعه باغات، برداشت-های متنوع تفریحی در بروجرد و دورود، افزایش سطح آلودگی آب رودخانه تیره ناشی از فاضلاب شهری، صنعتی، پسماندهای مراکز تفریحی شهر و روستایی و پسماندهای منابع نقطه ای آلودگی همچون استخرهای پرورش ماهیان گرم آبی، از حد این تالاب‌ها عبور کرده و بر پیکره ناپایدار کنونی تاثیرات مخربی را به بار آورده است.

    کلیدواژگان: تروفی، استان لرستان، تالاب، شاخص کارلسون TSI
  • مهدی یزدیان، مهجبین ردایی، راضیه صفار، علیرضا جباری صفحات 141-154

    رشد جمعیت، فرآیندهای توسعه شهری و صنعتی در سراسر جهان اتخاذ منابع جایگزین انرژی در زمینه کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و همچنین تاثیرات مضر آنها بر سلامت انسان و محیط‌زیست را اجتناب‌‌ناپذیر کرده‌ است. طی دهه‌های گذشته، گسترش استفاده از انرژی هسته‌ای به عنوان منابع انرژی جایگزین، حکایت از تولید گسترده پسماند رادیواکتیو را دارد و مدیریت صحیح پسماندهای رادیواکتیو را به چالشی حیاتی برای جامعه جهانی مبدل ساخته است. مطالعه حاضر نوعی مطالعه مروری است که اصول و فرآیندهای مدیریت پسماندهای رادیواکتیو و عوامل موثر در مکان‌یابی سایت‌های دفن پسماندهای رادیواکتیو را مورد واکاوی قرار می‌دهد، و بر طراحی موانع چندگانه مهندسی-طبیعی و اتخاذ برنامه‌های کنترلی-نظارتی همراه با الزامات قانونی در راستای دفع بهینه پسماندهای رادیواکتیو تاکید می‌ورزد تا ضمن اخذ راهبردهای کارا به ابعاد مختلف پایداری در تمامی ابعاد محیط‌زیستی، اجتماعی و اقتصادی توجه شود. نتایج مطالعه حاکی از آن است که فرآیندهای آمایش و تثبیت پسماندهای خطرناک، ارزیابی ریسک، مکانیابی سایت دفن، ایمنی طولانی مدت سایت‌های دفن، طراحی سازه‌های مقاوم، اتخاذ سیستم موانع چندگانه مهندسی- طبیعی، طراحی برنامه‌های پایش و نظارتی می‌تواند میزان آسیب‌پذیری انسان و محیط زیست را از سایت‌های دفن پسماندهای رادیواکتیو کاهش دهد و به عنوان چارچوب موثر در مدیریت پسماندهای رادیواکتیو توسط طراحان، برنامه‌ریزان و مهندسان به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، پسماند رادیو اکتیو، سیستم موانع چندگانه
|
  • Seyed Ata ollah Hosseini Pages 1-11

    The aim of this study was to evaluate the diameter and height growth of two native species of alder (Alnus glutinosa L. Gaertn.) and willow (Salix alba L.) planted in three treatments including natural mulches of straw, wood chips and bare soil without mulch (as control) treatments. The design of the experiments was in the form of split plots and in the form of completely random blocks located in Chamestan, Mazandaran. The results showed that the regression relationships between diameter and height in alder species were better than those of willow species completely randomly. The study area was in parcels 5 of series 3 district of Surdar -Watashan forestry plan in watershed 49 of forests in the north of the country. The regression coefficient for the independent variable of diameter and dependent variable of height was 0.65 in alder and 0.42 in willow. The results showed that the regression relationship between diameter and height in alder was better than willow species. According to the results of variance analysis, the blocks and treatments did not have a statistically significant difference. The wood chips treatment created the best situation, and after that, the straw treatment and finally the control treatment (bare soil) had a more unfavorable situation than the other treatments. Finally, alder had more favorable conditions for adaptation to the applied bioengineering conditions of the present study vs. willow.

    Keywords: Alder, Willow, Mulch, Stabilization, Bioengineering method
  • Marjan Salari, Mohammadbagher Khorasani Pages 13-26

    In recent years, environmental contamination with plastics has become one of the biggest concerns of various communities. Microplastics (MPs) are plastics less than 5 mm in size. MPs remain in the environment for thousands of years without decomposing. However, accurate analytical methods for the detection and characterization of MPs are scarce. In this descriptive-review study, based on the studies of various researchers and the papers of recent years, this contamination has been introduced and its adverse effects on human health and different environments have been discussed. The results of the studies have shown that microplastic contamination of salt has been reported significantly between four different sources: sea salt 0-1674, lake salt 8-468 and well rock salt 0-204 microplastic per kg (MPs/kg). The number of MPs in untreated water is 1437±34 to 3605±497 particles per liter and in general, the amount of microplastics in treated water is about 83% less than untreated water generally. The length and diameter should be considered when reporting the presence of MPs because the diameter is significant for respiration, while length plays a vital in durability and toxicity. Although the adverse health effects of microplastics have not been fully revealed, but the transfer of chemicals from microplastics to living organisms is a significant concern, and a better understanding of the potential dangers of microplastics is essential to human health.

    Keywords: Microplastics (MPs), Environmental resources, Health effects, Environment
  • Moein Sadeghi, Seyed Mohsen Seyedan Pages 27-35

    Increasing agricultural production due to rapid population growth and consequently increasing water demand in recent decades has led to uncontrolled withdrawal and drop in groundwater levels in Hamadan-Bahar plain. This has led to a sustained drop in groundwater level in the plain and it has caused it to be among the critical plains of the province. This phenomenon has caused water salinity in addition to damage to groundwater resources. The purpose of this study was to investigate the effect of groundwater salinity on potato yield. In order to investigate the effect of water salinity on potato yield, the yield function of this crop has been estimated. By random sampling method, data used from 119 farms were collected in the 2018-19 crop year and the amount of water salinity has been measured in two steps in the laboratory. Based on the criteria and the test, the production function was selected in the form of a quadratic function for estimating the relationships between variables. The results of this study indicate that with an increase of one unit in the amount of water salinity, the production of this product has decreased by 860 kg. The final productivity of water, seeds and chemical fertilizers are 0.2, 23 and -14, respectively, so, it can be said that potato farmers in Hamedan-Bahar plain use optimum amount of water, seed less than optimum amount and chemical fertilizer more than optimum amount.

    Keywords: Performance function, Production Factors, Random Sampling
  • Fatemeh Rezaeimanesh, mohsen Haji Zeinolabedini, Amir Reza Asnafi Pages 37-55

    The purpose of this study was to identify the status of green library components in the central libraries of the target community, clarify the role of libraries in implementing the culture of a green community and provide solutions and strategies to fill existing gaps and implement a green library. The research method is survey-descriptive. The statistical population includes the libraries of level one universities of the Ministry of Science, Research and Technology and the Ministry of Health, Treatment and Medical Education in terms of space, equipment and manpower. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Then the data obtained were analyzed at the level of descriptive statistics with SPSS software and by calculating the mean, standard deviation, absolute frequency and frequency percentage. The research findings showed that the central library of level one university of the Ministry of Science, Research and Technology and the Ministry of Health, Treatment and Medical Education are not in a good condition due to the green components and the standard lead. To have a green academic library, one should start by promoting green thinking and culture in the society, because many of our problems in this field are rooted in culture and misuse of natural and non-renewable resources. The results of the present study can inform libraries about their current situation that how they are far from the ideal situation and use the strategies presented in this study to implement a green library to have a green academic library. We do not necessarily have to start with a green building, these libraries have green missions and they can be known as the green library by implementing several green components in their library.

    Keywords: Academic Libraries, Sustainable development, Green Libraries, Lead Standard, Green Culture
  • Rasoul Bagherabadi Pages 57-68

    The study of the flora is important in management and development of natural resources because it shows the plant species presence and vegetation cover condition. The aim of this research was to identify the plant species, introducing the flora, determination of life forms, and plant geographical distribution of Kandoleh, in Kermanshah province. During vegetation growth, from 2020 we collected and identified plant species in the study region, and floristic list was provided. The results showed the collected species belong to 78 genera and 21 species in the region. The most important families were, Graminae (15.51%), Compositae (13.79%) and Leguminosae (10.3%) and Campanulaceae (9.48%) and Labiatae (8.6%). Life forms of plant species included hemicritophytosis 41.3%, tetrophytes 33.6%, chamaephytes 11.2%, Geophytes 8.6% and phanerophytes 5.1%. The high percentage of hemicritopathitis species indicated that the area has cold climate. The plants geographical distribution is related to Irano-touranian(75.57%), European- Mediterranean (15.51%), Irano-touranian/ Europe–Siberean (7.75%), cosmopolitan (3/34%), plural (3/4%), touranian (3.34%), Europe – Siberean (2.58%), Irano-touranian/ Mediterranean/ Europe – Siberean/ (1.72%), Irano-touranian/ Sahara-Sindian (0.86) Sahara-Sindian (0.86).

    Keywords: floristic cover, Kandoleh, Kermanshah. Life form, Plant geography
  • Leili Masoumi ghaleh, Ali Sayadi malakami, Amir Emami, Naeemeh Shirakbari, Javad Modabber, Majid Javadyan sarcheshme Pages 69-78

    In order to condensing the sanitary sludge, two types of complementary centrifugal and screw press devices are usually used. In this paper, in order to increase the efficiency and maximum dewatering in the final stage of the treatment plant, plasma cavitation reactor was used. The input sample of the studied system is the output sludge of the sanitary wastewater treatment plant process of IKCO after entering the digestion tank and staying for one hour. Using a plasma cavitation reactor by rectifier, a voltage of 50 volts and a current of 110 amps was applied to 5 iron electrodes in the cavitation reactor tank with a volume of 1 m3 and the sample was tested for 8 days and every day for 8 hours. Then, the effect of the presence of cavitation reactor on the percentage of dry matter is compared with the centrifuge and multi-disc screw press system when they used alone. Based on industrial and laboratory results, a decrease of more than 80% of wet sludge (conversion of 100 m3 of sludge to about 20 m3 daily) was observed daily. Also, the COD of the outlet water from the final cavitation tank was less than 200 mg/L, also, the amount of its turbidity reached below 50 NTU after passing through sand filters in the final stages which can be used for irrigation and agriculture. Using plasma cavitation reactor was effective in reducing settling time and the final volume of wet sludge.

    Keywords: Plasma Cavitation Reactor, condensation of sanitary sewage, water treatment, centrifuge
  • mostafa tavakoli naghmeh, habib mahmoodi chenari, fereshteh jasemnejad Pages 79-91

    Wastes pollution is the source of many environmental problems. These pollutants cause water, soil and air resources pollution and destruction of natural landscapes and spread of disease, while waste disposal centers pose a threat to rural areas, despite the appropriate distance from urban centers. Determining areas suitable for landfills is one of the general strategies to deal with this crisis. In this research, which has been done by descriptive-analytical method and relying on library resources, after collecting raw layers related to 12 indicators (rural, urban, roads, water resources, floods, land use, pastures, soil, geology, faults, communication roads, etc.) and preparing distance maps and its scaling were investigated using linear software in GIS software of suitable areas for waste disposal in Qasr Shirin city due to its special location in terms of abundant water resources (mineral water and ecotourism). The results show that most of the city of Qasr Shirin is not suitable for waste disposal, these areas are shown in red in the final output of the models. Also, only the parts of the city are suitable for this purpose, which are marked in blue in the final output of the models.

    Keywords: Waste, GIS, AHP model, Sweet Palace
  • mehrdad heydarzadeh, javad sharifnezhad Pages 93-103

    One of the main indicators of hard-working countries in environmental protection is policy making towards education as the third dimension of sustainable development, which green schools play an important role as a global environmental education program based on international standards. The purpose of this study is to investigate the level of the green school indicators with a sustainable architecture approach coming true in primary schools in Urmia. For this reason, the descriptive - survey method has been used. The required data were collected and analyzed by a questionnaire tool after obtaining green school indicators from the research literature. The results of the research indicate that the primary schools of Urmia have the green school indicators lower than the average.

    Keywords: sustainability, Sustainable Architecture, Green schools, Green education, the environment
  • Hamed Kioumarsi, Azam Barani-Beyranvand, Hamed Ghafouri-Oskuyi Pages 105-118

    Environmental pollution caused by the blood from packaged chicken is one of the biggest problems in the production and distribution of these products. The effect of packaging with cellulose pad and lemon extract on chicken drumstick samples was studied on some chemical, microbial and physical properties. The environmental effects of this study are also important because the compounds released from poultry waste will be reduced if microbial growth is prevented. The results showed that the effect of cellulose and the presence of extracts compared to samples without pad on blood absorption factors, inhibition of TVN increase and peroxide was significant (p <0.01). This can be due to the absorption of compounds in blood by pad and the presence of phenolic and antioxidant compounds in the extract that increase the quality of the samples containing the pad with the extract. The presence of 5% and 1% of lemon extract inhibits the increase of total microbial load and cryophilic bacteria, respectively. Examination of odor, color and total desirability results in chicken thigh samples showed that all samples were in good condition on day 0, which did not change significantly in the smell and color properties after just using the cellulose pad. However, changes in color compared to the smell of the product are more noticeable due to blood absorption and reduction of meat storage capacity over a period of 6 days. In general, over time, the samples containing the extract were in better conditions for all factors than the control samples. As a result, it will prevent the increase of microbial contamination, bloodshed and other harmful factors to the environment.

    Keywords: cellulose pads, lemon extract, chicken meat, shelf life, environmental effects
  • Seyed Abbas Asadi, mozhgan zaeimdar, Seyed Ali Jozi Pages 119-130

    Protecting the drinking water supply chain of metropolises is one of the important issues that all countries should always pay attention to, because any incident in this supply chain can cause irreparable damages. The purpose of this study is to design an integrated management pattern of passive environmental defense in the field of drinking water supply. The current research is in the category of fundamental studies based on the purpose, and used integrated management of passive environmental defense to investigate the integrated management of passive environmental defense of supply sources, treatment plants, transmission lines and drinking water storage tanks in Rasht metropolis. Data collection was done through interviews with experts, and finally, 14 experts were selected among environmental management professors and water experts by snowball sampling method so that the views reach theoretical saturation. MAXQDA 2020 software was used for text analysis, coding (open, central and selective) and categorization and generation of categorical networks. Evaluating the views regarding solutions to reduce and deal with environmental threats in different stages of water supply in Rasht metropolis showed that the solutions can be considered from five aspects of infrastructure, policy making, cultural, technical and human. Finally, according to the data base theory and Strauss and Corbin’s model, the final model of the integrated management of passive environmental defense of drinking water supply in Rasht metropolis including causal conditions, main category, intervening conditions, background factors, strategies and consequences were presented.

    Keywords: Drinking water, passive environmental defense, grounded theory, integrated management
  • mehdi mehdinasab Pages 131-139

    Determining the trophy status is one of the assessment and analysis methods of the ecological balance of wetland ecosystems, because the sustainability and continuity of productivity based on these unique ecosystems requires proper monitoring management and control their environmental conditions because increasing nutrients affect all levels of aquatic ecosystems, including changes in species abundance, migration, reduction of biodiversity, and changes in the structure and composition of communities. Therefore, a suitable method should be used to determine the trophy status, or in other words, the production capacity of an ecosystem. Conventional methods for determining the amount of trophy are based on three physical, chemical and biological parameters. Lorestan province due to its unique construction has unique wetlands, including 11 Poldokhtar wetlands with an area of 142.7 hectares, Bishe Dalan wetland with 913.5 hectares and Tanodar wetland with an area of 1000 hectares. In this study, to evaluate the trophy status, sampling of phosphorus (TP), total nitrogen (TN) concentration or Carlson trophy index (TSI) was used in Poldokhtar, Bishe Dalan and Tanodar for summer and winter of 2019. Based on the annual average of Carlson index, Poldakhtar and Bishe Delan wetlands are in mild mesotrophic trophy conditions and Tanodar wetland is in the eutrophic category. In the wetlands of Lorestan province, the sediment load of suspended solids and water turbidity have been exceeded these wetlands limits and has had destructive effects on the unstable wetlands` body due to the annual entry of large amounts of sediment from the catchment, development of gardens, various recreational withdrawals in Boroujerd and Doroud, increasing the level of river water pollution caused by municipal and industrial wastewater, also, wastes from city and rural recreation centers and wastes from point sources of pollution such as warm water fish breeding ponds.

    Keywords: Trophy, Lorestan Province, Wetland, Carlson TSI
  • Mehdi Yazdian, Mahjabin Radaei, Raziye Saffar, Alireza Jabbari Pages 141-154

    Population growth and urban and industrial development processes around the world have made the adoption of alternative energy sources inevitable to reduce fossil fuel consumption as well as their harmful effects on human and environmental health. Over the past decades, the expansion of using nuclear energy as an alternative energy source indicates the widespread production of radioactive waste and the proper management of radioactive waste has become a vital challenge for the international community. The present study is a review study that examines the principles and processes of radioactive waste management and the factors influencing the location of radioactive waste landfills. It also emphasizes on the design of multiple engineering-natural barriers and the adoption of control-monitoring programs with legal requirements for the optimal disposal of radioactive waste to adopt efficient strategies to pay attention to various aspects of sustainability in all aspects of the environmental, social, and economic. The results of the study indicate that the processes of preparation and stabilization of hazardous waste, risk assessment, landfill site selection, the long-term safety of landfills, design of durable structures, adoption of multiple engineering-natural barrier systems, design of monitoring and control programs can reduce humans and environment vulnerability from radioactive waste landfills and can be used as effective frameworks in the radioactive waste management by designers, planners and, engineers.

    Keywords: Sustainable Management, Radioactive Waste, Multiple Barrier System